BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 30, 2008

MUHASABAH DIRI

assalamualaikum...saje nk mengisi mase kat blog niyh...tkot mati lak blog niyh nnt...ekekeke~


Andaikan korang ade sorang kawan. Kawan korang ini selalu cakap besar dan tidak ade ramai kawan. Kadang- kadang korang rasa kesian jugak kat dia. Bagaimana korang dapat menolongnya?

Orang yang bercakap besar,biasanya kerana dia merasa rendah diri atau tidak mempunyai keyakinan diri. Kita mesti menerangkan kepada kawan kita yang perbuatannya menyebabkan kawan-kawan lain tidak menyukainya. Orang lain akan menghormatinya sekiranya dia menghormati orang lain.

Kawan amat penting dalam kehidupan. Tanpa mereka, adakah kita gembira??? Mungkin ade di antara kita niyh yg suke bersendirian...xtwula kan... Apa2 pun, berkawanlah sebagaimana yang dituntut dalam Islam…




p/s:mntak maap byk2 klw ade yg terguris..cume mengingatkan jea...

Monday, December 22, 2008

Women's Aurat ; What has happened ?

By

Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

One day I was giving a talk to a group of professional Muslimah. The topic of a Muslim lady held in custody for dressing indecently in a nightclub was a hot issue back then. Consequently, there was a discussion on woman's right to wear any attire she likes, including indecent outfits. During the talk, I therefore took the chance to ask a few simple questions to the audience:

"Why would a woman wear indecent attire in public? For example short skirts with tight or see-through dresses?"

Some of them started to share their opinions. Nevertheless, as too many were talking at the same time; I could not hear any clear responds. I therefore asked for a representative to share her opinion. A lady stood up and answered confidently:

"To look beautiful of course..." She responded with a bashful smile.

"Perhaps to whom is this beauty being addressed?" I probed further.

"Of course to the males ustaz, and maybe to other women too...." She continued.

"In that case, if a man is attracted to the beauty and would like to touch the "beautiful" parts he saw, would that be allowed then?" I asked to test.

"Certainly not...That is considered as a sexual harassment ustaz" she replied with poise.

"I see. Then, don't women feel that wearing indecent attires and displaying their beauty is also a form of sexual harrasment to the males?" I contested.

"Erm...how would that be the case ustaz?" They asked with a puzzle.

"Just imagine, when a man looks at a woman displaying her thigh for example, he may be sexually aroused. If he could not channel his sexual desires, isn't that a form of harrasment to him? That's why I say, a woman wearing indecent attires in public is a sexual harrasment to the surrounding males...."

The crowd was silent, analyzing what I had just said.

"Just like a hungry cat being lured with fresh fish in front of it. If you don't give the cat the fish, it will be annoyed and may even attack the person enticing it," I added.

"Nonetheless, one has to bear in mind that not all cats will act like described above; only those starving wild cats will. The same goes with males; not all males fail to control their sexual desire when looking at indecently dressed women although there are still many out there who fail to do so." I continued.

"The indecently dressed woman may not be harrased because she was in public and the surrounding does not allow for him to fulfill his desires. Consequently, this wild cat would find other victims to channel his desires. Small innocent children may become his target. In this state of mind, a woman properly covered, a small child or an old lady would not make much difference to the starving wild cat. As long as the timing and the place are right, he will try to get what he has desired for with force." I explained in detail. The audience was nodding, agreeing with me.

In fact, let us think together; do women truly believe that if they are in the presence of the Prophet SAW today, he would be smiling? If not, what is the possibility for them to obtain the syafa'at of the Prophet on the Day of Judgment? It is very true that an indecently dressed woman, due to her appealing appearance, may get man's attention. This pleasure, however, is only temporal and fake. In fact, it would not, in any event, add to any value to the eternal life we will traverse after death, except for a more severe punishment. In reality, the way the righteous Arab women who cover themselves properly today may perhaps serve as an indication to the type of attires being worn by Muslimah during the time of the Prophet, which was, without a doubt, pleasing to the Prophet SAW. Don't women nowadays, love to please the Prophet as well?

Friday, December 19, 2008

Islam itu menjaga kita

Kita perlu merenung kembali diri kita setiap hari agar sentiasa berada dalam landasan yang benar. Cuba kita renungkan kembali siapa diri kita dan dari mana asal kita. Semua antara kita percaya bahawa kita dan seluruh umat manusia berasal dari keturunan nabi adam alaihissalam. Allah menciptakan manusia selepas nabi adam dan hawwa’ dari setitis air mani. Allah menciptakan kita semua hanya atas dua tujuan utama iaitu untuk beribadah kepadaNYA dan menjadi khalifah dimuka bumi. Allah yang merupakan maha pencipta, yang telah menciptakan manusia sudah semestinya dan pasti baginya mengetahui yang terbaik bagi makhluk ciptaannya. Maka dengan itu Allah telah menurunkan dinul islam sebagai satu syariat dan panduan bagi manusia menjalaani kehidupan dengan cara yang terbaik. Bagi menyampaikan islam, diutuskan para rasul dan nabi dan diwahyukan kepada sebilangan antara mereka kitab-kitab dan hukum-hukum syara’. Maka hendaklah kita sedar bahawa yang terbaik bagi manusia adlah dengan menjalani kehidupan menurut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Allah melalui kitab dan utusannya. Dengan kata lain agama islam itu adalah cara hidup yang terbaik buat seluruh umat manusia. Malangnya kini, manusia lebih-lebih lagi umat islam yang mengucap dua kalimah syahadah sendiri tidak yakin dan malu untuk mengikut cara hidup yang telah ditetapkan oleh Pencipta diri mereka sendiri. Saudara-saudaraku, sedarlah kita bahawa kita ini ciptaannya yang amat lemah dan hanya Allah mengetahui apa yang terbaik buat kita. Kembalilah kepada cara hidup islam yang paling tepat dan benar. Janganlah takut dan malu untuk melaksanakan cara hidup yang paling benar untuk umat manusia. Bertakwalah kita kepada Allah, dan sesungguhnya orang yang bertakwa itu adalah orang-orang yang Berjaya didunia dan akhirat. Moga Allah memberikan hidayahNya kepada kita semua..insyaAllah..aamin

This blog is not dead...

assalamualaikum..
salm teman2 sume..mungkin disebabkan oleh ramai antara kita yang sibuk dengan hal masing2, sampai nak post kat blog pon x sempat..mm, klu bley sape yang x de bwat pe2 tu n minat nak post kat blog ni, britau la kat dashboard..mungkin bleh add lg dashboard..tp yang penting jangan la tulis bende yang x berfaedah n bende ngarut cam kat ruang chat tu..kk,

Thursday, November 6, 2008

thanks..

salam...program yang dirancang aritu berjalan ngan ok...yang join x de la ramai tp stakat nak jd fasi tu cukup..y laki ramai gak yang dtg...jumpe cikgu2..bwat friendly futsal...k la, thanks bwat y bagi support...same ade dr jauh dan dekat...

Wednesday, October 15, 2008

program ntuk plajar pmr sbpit...

assalamua'laikum....insyaAllah bbdk imtiaz UM UIA N MATRX KPM rncg nak buat program sket kat bdk lepasan pmr skolah kite tyme cuti 3 mgg akhir sem uiapj n nilai...program tu djgka dlm tmpoh 3\11-4/11..da kompem..
actually baru dalam rancangan je...so sesape lg y cuti or free dlm tmpoh tarikh tu and terase nak join, bley la britau kat cni...and klu ade pepe cdangan len reply la gak kat cni...or cntx r memane bdk uia pj...so sy harap ramai dpt join...

Saturday, October 4, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

Assalamualaikum!

Selamat hari raya sumer! maaf zahir dan batin. camne raya tahun ni? best x? ade yang dah start x raya ngan famili dah kan tahun ni. huhu. takpe2 tu dugaan semata2. ade sesape x yang nak join aku gi beraya kat skolah mggu dpn? hehe. kalo ade calling2 lah ek!

Sunday, September 7, 2008

dates/kurma/tamar

Dates? The edible kind *lol* by Anonymous

Asalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu
With Ramadaan approaching, stock up with some dates?DATES - RICH IN PROTEINS, VITAMINSMuslims generally break their fast by eating dates. Prophet (Sallallaahu Alayhi Wasallam) is reported to have said, "If anyone of you is fasting, let >him break his fast with dates. In case he does not have them, then with water. Verily water is a purifier."The Prophet (Sallallaahu Alayhi Wasallam) used to break his fast by eating some dates before offering Maghrib Salaat, and if ripe dates were not available, he used to substitute them with some dried grapes. When they too were not available, he used to have a few sips of water, according to some reports. Modern science has proved that dates are part of a healthy diet.They contain sugar, fat and proteins, as well as important vitamins.
Hence, the great importance attached to them by the Prophet. Dates are also rich in natural fibres. Modern medicine has shown that they are effective in preventing abdominal cancer. They also surpass other fruits in the sheer variety of their constituents. They contain oil, calcium,sulphur, iron, potassium, phosphorous, manganese, copper and magnesium. In other words, one date satisfies the minimum requirements of a balanced and healthy diet. Arabs usually combine dates with milk and yoghurt or bread, butter and fish. This combination indeed makes a self-sufficient and tasty diet for both mind and body.
Dates and date palms have been mentioned in the Noble Qur'aan twenty times, thus showing their importance. The Prophet likened a good Muslim to the date palm, saying, "Among trees, there is a tree like a Muslim. Its leaves do not fall."
Dates are rich in several vitamins and minerals. When the level of trace elements falls in the body, the health of the blood vessels is affectedleading to an increased heart-rate and a consequent inability to perform its function with normal efficiency. As dates are also rich in calcium, they help to strengthen the bones. When the calcium content in the body decreases, children are affected with rickets and the bones of adults become brittle and weak.
Dates are also important in keeping up the health of eyes. It is quite effective in guarding against night-blindness. In the early years ofIslam, dates served as food for Muslim warriors. They used to carry them in special bags hung at their sides. They are the best stimulant for muscles and so the best food for a warrior about to engage in battle.
The Prophet (Sallallaahu Alayhi Wasallam) used to combine dates with bread sometimes. At other times he mixed ripe dates with cucumber, or datescombined with ghee. He used to take all varieties of dates, but he preferred the variety called Ajwah.

All copyrights held by respective owners.
The rest © Jannah.Org :: Islam The Eternal Path to Peace :: Islamic Articles

Tuesday, August 26, 2008

ucapan takziah kepada sahabat...

salam kepada sume....ucapan takziah kepada sahabat kite y telah kehilangan Ayahandanya yang tersayang iaitu ahmad mustakim(bad) pada 26 ogos 2008...marilah kite same-same menghadiahkan bacaan surah al fatihah kepada arwah bapa beliau...Alfatihah....

Wednesday, July 30, 2008

Member2 yang akan ke oversea tahun ni.

Assalamualaikum

tahun ni mardhiah n wan shahirah insyaAllah akan fly ke mesir tuk meneruskan pengajian dalam bidang medic. so dorg akan fly dlm lan 9 ni. the exact date will be inform soon. so sesape yg cadang nak hantar dorg boleh ah kite same2 pakat meramaikan klia tu eh. hehe. semoga ukhwah kite sume kkl berpanjangan. n kpd sesape yang stadi kat area kl n slgr ni kalo nak wat reunion kecil2an kat mid ke kat mn ke. contact lah ek. hehe. boleh kite jupe.

ni list yg insyaAllah fly dlm ms thn dpn atau 2 thn gi.

bazilah- kimia
sazrah- bi
fido- engin
aizat- engin
mus basa- ict
husna- sn aktuari
adli- sains
fareez- medic
nuar- medic
amanina- biotek
shamim- medic
nazwan- engin

n kite doa ah hrp sume nm2 yg kat ats ni dpt lulus pekse dorg n dpt fly ke tmpt yg spttnye.

Sunday, July 6, 2008

Faktor masalah dalam masyarakat melayu islam

Keadaan yang berlaku kepada masyarakat melayu sekarang ini disebab kan oleh beberapa faktor:

1-Tidak mengamalkan kehidupan berteraskan Agama Islam.
2-berfikiran sempit terhadap agama islam.
3-Kekosongan jiwa.

Antara langkah mengatasi :

1-kembali kepada cara hidup islam
2-Meluaskan pemikiran terhadap Islam.
3-Mengisi kekosongan jiwa dengan ketakwaan kepada Allah.

Friday, June 27, 2008

di mana bleh cari orang melayu???

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemuilihan, dulu di Pudu
Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan chandu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu

RENUNG2KANLAH

Tuesday, June 17, 2008

Ingatlah Wanita!!!!!

19 KEISTIMEWAAN WANITA

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang
lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal
tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang
yang penyayang tidak akan sia-sia."


2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.


3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang
yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT
akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.


4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Rasulullah SAW) di dalam syurga.


5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu
diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan
bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak
Nabi Ismail.


6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.


7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau
dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam
pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap
bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.


8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan
ibumu terlebih dahulu.


9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada
anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan
menjadi penghalang baginya daripada api neraka.


10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu
neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang
dia kehendaki dengan tidak dihisab.


11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di
udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama
mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.


12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih
besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula
berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."


13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga
mana sahaja yang dikehendaki.


14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT
memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000
tahun).


15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap
hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.


16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT
mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.


17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa
seperti keadaan ibunya melahirkannya.


18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu
tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.


19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang
sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba
dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.



6 JENIS WANITA MALANG


"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan
yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang
Syadaqah."


Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit
atau buat-buat sakit.


Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering
menyatakan, "Aku membuat itu keranamu".


Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang
dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.


Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu
menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk
membelinya.


Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan
menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali
sendirian dan diasingkannya bahagianya.


Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.


Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli.

Friday, June 13, 2008

Gelak Ketawa

MANA LEBIH HEBAT?? AYAM VS KAMBING

Satu hari berlakulah bertengkaran yang hebat disebuah reban kambing dan sebuah reban ayam.. pertelingkahan tu menyebabkan satu kampong heboh???beginilah kisahnya.

Kambing : Apalah kau ni ayam???Baju ada tapi berkaki ayam tak
malu ke???. kah kah kah
Ayam : Kau tu dah baju jarang nampak kemaluan ???lagi malu
pa. kah kah kah

Ayam : Daging aku lazat.. enak sehingga menjilat jari..
Kambing : Lazat pun bukan boleh buat korban…

Kambing : Apalah kau ni bertelur sebiji riuh sekampong
Ayam : Aku bertelur setiap hari???kau tu beranak setahun
sekali.. hebat apakebendanya.
Kambing : Aku hebat???.. yahoooo
Ayam : Aku hebat ???. yahoooo

Perbualan mereka yang riuh menyebabkan tuan rumah terjaga lalu keluar melihat apa pasal yang riuh???tuan rumah lalu keluar dan mengambil pisau terus menyembelih kedua dua binatang tu sambil berkata???.. Ha???. sekarang sapa yang hebat..!!!

Zorro, Robin Hood Dan Orang Asli

Pada satu ketika, ada satu pertandingan untuk orang ramai menunjukkan kehebatan masing masing menggunakan senjata. Ada 2 peserta yang dapat masuk akhir, Zorro ngan Robin Hood. Mereka berdua pun masuk dalam hutan untuk berjalan jalan sambil mencari idea untuk pertandingan mereka. Sedang berjalan jalan, mereka terjumpa seorang perempuan dari kaum orang asli yang sungguh cantik.

Mereka berdua sepakat untuk bertarung dan siapa yang menang akan dapat perempuan tersebut. Mereka pun memanggil perempuan tersebut dan meletakkan sebiji epal d iatas kepala perempuan itu. Memula Zorro nak mulakan pertandingan. Dia pun bergerak sejauh 50 meter dari perempuan itu dan membaling PEDANG nya kearah epal diatas kepala perempuan tu. Zuuupppp, terbelah dua epal tu. Perhgggg, dengan bangganye, si Zorro jerit... "I AM ZORRO... .."

Kemudian giliran Robin Hood plak. Dia mengambil jarak 100 meter. Kemudian menggunakan ANAK PANAH nye. Zuuupppp, terbelah dua epal yg baru diletak atas kepala perempuan asli tu. Dengan jobonye jugak... . si Robin Hood kata... "I AM ROBIN HOOD..."

Sedang mereka bertarung, lalu lah seorang penduduk lelaki orang asli disitu.

Dia merasa tercabar kerana dengan senang lenang nye pompuan kaum dia nak kena kawin ngan orang luar. So, atas rasa tanggungjawab, dia pun masuk pertandingan tu jugak. Dengan menggunakan sumpit dan jarak 150 meter, kini giliran orang asli tu plak. ZZZZUUUUUPPPPP... ... ... ... .!!!! PPRRAAPP.

Kena kepala pompuan tu dan mati. Dengan selamba orang asli tu kata...
"I AM SORRY... .!!"

Teka-Teki Gelak Ketawa

1. "Kenapa lelaki perlu beristeri tiga... ."
Jawapannya kerana :
kerana kalau kawin satu isONE
kalau kawin dua isTWO
kalau kawin tiga barulah isTERI... ..

2. SENYUM pada orang tua tanda sayang.
SENYUM pada kanak-kanak tanda kasih.
SENYUM pada kekasih tanda cinta.
SENYUM depan telefon tanda gila,
masih SENYUM lagi... memang sah GILA!

3. " Manusia jatuh CinTa??Tak heran... "
Kuda makan RuMpuT?? Tak aneh...
MONYET pandai picit TETIKUS?? HEBAT!!!! ( MOUSE )
MASIH PICIT??
LUAR BIASA!!!!

4. "Cinta..ibarat kentut... "
makin dipendam makin gelisah...
bila di lepaskan ... ... .
ahhhhhhh lega rasanya... ... .

5.Aku terpaku dek renungan matamu,
hatiku tertanya-tanya, BENARKAH ini?
nafas ku tertahan, kau tunduk SEGAN..
lalu ku bertanya, "kau..kentutkan?"

6. "... bila hidupmu dlm kegelapan, "
maka berdoalah; dan apabila selesai berdoa, jika kegelapan masih mengelilingimu maka bayarlah bil letrik yang tertunggak tu!!

MALAM JUMAAT

Malam itu malam Jumaat. Kassim ingin beristirahat awal bersama isterinya, dia fikir dia akan dapat banyak ganjaran jika berbuat begini. Ganjaran paling nyata ialah hakikat dia kini sudah mempunyai lapan orang anak: empat daripada mereka masih kecil lagi. Yang bongsu masih lagi menyusu

"Malam ini kita tidur awal. Malam jumaat" kata Kasim pada Ani, isterinnya yang sedang menyusu anak bongsu mereka

" Tak boleh bang. Sebab anak anak kita masih belum tidur, nanti saya tidur kan mereka dulu"

" Baiklah awak uruskan mereka. Abang akan ke bilik sebelah membaca Al-quran" balas Kassim, sambil ke bilik air mengambil wudhuk, setelah mendapat kan songkok. Kitab al-quran dan meminum seteguk air sejuk Kassim bersedia untuk memulakan kerja ibadahnya?

"BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM"

" Bang!! Anak dah tidur" Terkejut Kassim mendengar suara Ani yang membawa khabar baik kepadannya dalam jangkamasa yang begitu singkat.

" SODAQALLAHULAZEEM "

Tu lah dahsyat nya malam Jumaat..

**heheheh pakcik saje je letak, yelah asyik tension je... Ape salahnya gelak ketawa sket2.
Ado banyak ag cerita lawak tapi pakcik rasa nilah dulu wat setakat ni.......

Apa Hobi Orang Melayu?

Apa hobi orang Melayu?

Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika, Metro pasal cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu-pusu pergi tengok pamiran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan muruku
Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu yang nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak melayu masih nombor satu
Asal bergaya sanggup makan nasi dan toyu

Boleh tak jumpa mereka di kedai buku
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada tapi kurang sangat mereka di situ
Kenapa melayu jadi begitu
Nak salahkan siapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu
Nak harap Kerajaan saja membantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu
pasal jambatan senggek atau siapa dia penghulu
Dan suka sanggat dengan budaya ampu mengampu

Sampai bila kita nak tunggu
Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju
BOleh! dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata nabi ikutlah Quran dan sunnah ku
AlQuran yang diturunkan 1400 tahun dahulu
tapi apa yang kita tahu, cuma baca bila nak halau hantu

Thursday, June 12, 2008

Tidur Yang Lena

Assalamualaikum.....
Memandangkan pakcik tgok adik2 sekarang cbok ngan study, pakcik nak bagi
tips ler sket. Tips ape? Haa... Tips tidur yang lena. Aik, pelik kan? Dah tau adik2
sekarang cbok ngan study, pakcik nak bagi tips untuk tidur plak. Bukannya nak
bagi tips untuk jd pelajar cemerlang, apelar... pakcik ni kan hehehehe. Tak...
pakcik bukan ape, cuma adik2 mesti ingat, study2 jgak kechatan mesti kene
jaga. Tidur yang lena dapat memberikan kita kesegaran dari segi badan dan minda
setelah kita bangun pd keesokan harinya

Petua & Panduan :

  • Sebelum masuk ke bilik tidur, pastikan fikiran dan tubuh adik2 sudah berehat . Dua jam sebelum tidur seelok-eloknya jangan lakukan kerja dan senaman yang berat.
  • Jangan menonton filem seram atau membaca novel yang boleh mengganggu penumpuan tidur.
  • Segelas susu dapat membantu adik2 tidur dengan nyenyak dan jadikan ia satu amalan.
  • Hindari makan terlalu banyak sebelum tidur. Ingat!!!! adik2 memerlukan dua jam untuk menghadamkan makanan.
  • Jaga suhu bilik tidur adik2 jangan terlalu panas atau sejuk. Jangan biarkan bilik tidur adik2 semak dengan barang2 yang tidak diperlukan.
  • Plih pakaian tidur yang tidak mengganggu tidur adik2. Elakkan memakai pakaian yang ketat.
  • Jangan biarkan fikiran adik2 berserabut. Buat sesuatu yang dapat melapangkan fikiran adik2.
  • Jangan terlalu jika mata sukar dipejamkan. Elakkan terlalu berfikir kerana ia makin menyukarkan adik2 untuk melelapkan mata

JEJAK RASUL

Assalamualaikum....

Disini pakcik ingin paparkan sedikit gambar2 yang mungkin kita
tidak pernah melihatnya atau terfikir untuk memiliki visual tersebut....




Senaskah Al-Quran asal



Salinan asal tulisan daripada
Rasulullah s.a.w.




Bahtera Nabi Nuh a.s



Tempat Nabi Ibrahim a.s
dibakar





Tempat kelahiran
Nabi Allah Ibrahim a.s


Tempat kaum Nabatia
menyimpan harta mereka

Gua tempat Ashabul kaffi-
7 pemuda Nasrani bersembunyi dari
raja yang zalim lalu mereka ditidurkan
oleh Allah S.W.T selama 100 tahun


Bekas tapak kaki baginda Rasulullah s.a.w
sewaktu menaiki Buraq-peristiwa Israk Mikraj



Telaga Nabi Allah Ayub a.s



Ras Muhammad-tempat pertemuan
Nabi Allah Khidir a.s dan
Nabi Allah Musa a.s


Rambut Rasulullah s.a.w-kesan mukjizat
rambut baginda tidak reput sehingga
sekarang


Pokok Maryam-pokok Maryam
berteduh




Inilah peti simpanan
harta Firaun






Pedang Rasulullah s.a.w
yg pernah digunakn sewaktu perang








Secebis jubah Rasulullah s.a.w


Peninggalan perkampungan
Nabi Allah Musa a.s


Kisah lembu Emas Sabirin-
kaum Nabi Allah Musa a.s


Telaga Musa-tempat bekas hentakan
tongkat Nabi Allah Musa a.s yg
mengeluarkan air hingga sekarang




Makam Nabi Allah Ayub a.s


Makam Nabi Allah Danial a.s




Makam Nabi Allah Harun a.s





Pedang Saiyidina
Uthman

Pedang Saiyidina
Abu Bakar






Pedang Saiyidina
Ali
Pedang Saiyidina
Umar




Mumia Ramses II
Mumia Firaun di
muzium Tahrin






Burung Hud-hud di zaman
Nabi Allah Sulaiman a.s
masih wujud
Hamman Firaun-gua tempat
Firaun berubat


Bahagian dalam-Hamman Firaun
(Telaga Panas)




Peninggalan Kota Qarrun






***Renung2knlah fikir2kanlah ape yang dipaparkan ini.
Hasil tinggalan para rasul kita.... Khazanah dunia

7 Kalimah Allah

ASSALAMUALAIKUM....
Jeng! Jeng! Jeng!... pakcik datang lagi....
pekabo adik2? lama x dengar berita. Maklumlah cbok study kan,
nak tngok blog ni sekejap pun x sempat...
xpe2 pakcik faham.... Ni pakcik ado bgtau sket nih.
7 kalimah ALLAH yg kita sering lupa atau x langsung menyebutnya.
Padahal kalimah2 ini ado kelebihannya...

" bulan sabit munculkan diri
mengingatkan bumi, agar
menegur insan yang meremehkan........."

Sabda Rasulullah S.A.W :

" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak
patut.
4. Mengucap Insya-Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap "La haula wala kuwwata illa billah" jika menghadapi sesuatu
tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap "inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" jika menghadapi dan
menerima musibah.
7. Mengucap "La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah" sepanjang siang
dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi boleh, karena sudah biasa.

Makanan Kesihatan (BUDU)

ASSALAMUALAIKUM.......
Ado info menarik pakcik nak bg tau kt adik2

B.U.D.U sihat walafiat mkn budu..

Misteri yang baru terungkap, khazanah yang belum dikenali ramai tapi sudah
lama diamalkan di Kelantan. Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik
Siti Wan Kembang ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli
pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika, Australia, New Zealand dan Jerman.

Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione
sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya
tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan
menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang
selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses
penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis,
koroner jantung, diabetes,kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria
penyebab diare,penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan
hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan
oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses
dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak
yang menderita penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh. Dengan
pengambilan budu sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan pertumbuhan
berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diare kronis ini serta
menyembuhkannya dalam waktu singkat.Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada
sesiapa yang memakannya. Kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan
memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang
lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria
raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan kembung perut
bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin
B Kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K). Budu merupakan
sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti
vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin),asid pantotenat, asid niasin,
vitamin B6 dan vitamin B12(sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan
penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bacteria klebsiella
pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin B12 ini tidak
dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging
lain. Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan
vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat),
sakit perut dan berat badan menurun. Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di
antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan
atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia
dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan)
tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral
makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi,kalsium dan
magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram
budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti
halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan
antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi
pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang
mempunyai satu atau lebih electron yang tidak berpasangan,sehingga menjadi
sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser,penuaan dan
kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang
dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh.Adanya antioksidan
di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon (unsur
antioksidan) iaitu daidzein,glisitein dan genistien. Pada budu,di samping 2
jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi
isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan
isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di University
North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan
phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit
kanser, proses penuaan dan kanser payudara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh
darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu
satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor
usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah
peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi,
obesiti,stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai
sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan
protein,serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu
ujikaji rambang yang dijalankan,mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm
sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari
jangkaan.


Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali
sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam
budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia
menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National
Cancer Reserach. Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein
lain,serat pada tempe lebih mudah untuk dicernakan.

Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan
sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tghari dan malam
melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu umpama seteguk air multivitamin
yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan.

------Oleh Sebab Kementerian Kesihatan Mengesyorkan Pemakanan
Tambahan---------
---------Budu Untuk Kesihatan Anda-----------------


***Cuba perhatikan dimana2 shj kawasan atau negeri d negara ini pasti
terdapat orang Kelantan. Kebanyakan orang bijak pandai pun orang Kelantan.
Tidak dinafikan orang dr negeri2 lain pun ado jugak bijak pandainya...
Tapi ini, mmang benar2 terjadi. Klu tidak, xknlah budaya orang Kelantan
(DIKIR BARAT) ado d merata2 tempat d seluruh negara..... pakcik bukan nak
promote orang Kelantan.... tapi pakcik kagum dengan semangat diorang...
sebab pakcik pun bukan orang Kelantan sejati....

DISEBALIK KEJADIAN MANUSIA 2

ASSALAMUALAIKUM... pakcik rasa nak sambung balik kisah disebalik kejadian
manusia ni. Bukan ape, pakcik rasa bertanggungjawab menceritakan kisah ni pada
adik2. Lagipun kita sebagai manusia harus mengetahui asal-usul kejadian kita
Oklah SELAMAT MEMBACA.......

PROSESNYA KEJADIAN :

1. Ketika Allah jadikan Adam, tanah itu dicampur dengan air tawar, air
masin, air hanyir, angin dan api. Kemudian Allah resapkan Nur
kebenaran dalam diri Adam dengan berbagai macam "sifat".
2. Lalu tubuh Adam itu digenggam dengan genggaman "Jabarut" kemudian
diletakkan didalam "Alam Malakut".
3. Sesungguhnya tanah yang akan dijadikan "tubuh Adam" adalah tanah
pilihan. Maka sebelum dijadikan patung, tanah itu dicampurkan
dengan rempah-rempah dan wangi-wangian dari sifat Nur sifat Allah,
dan dirasmikan dengan air hujan "Barul Uluhiyah".
4. Kemudian tubuh itu dibenamkan didalam air "Kudral-Izzah-Nya" iaitu
sifat "Jalan dan Jammal". Lalu terciptalah tubuh Adam yang sempurna.
5. Demikian pula roh, ketika itu diperintah masuk ke dalam tubuh Adam,
ia merasa malas dan enggan, lalu ia berputar-putar, mengelilingi
patung Adam yang terlantar.Kemudian Allah menyuruh malaikat Izrail
untuk memaksa roh itu masuk. Akhirnya mahu tidak mahu roh itupun
masuk dan menyerah kepada Izrail.

Menurut riwayat ketika Adam masih berada di syurga, sangat baik sekali
kulitnya. Tidak seperti warna kulit manusia. Kerana Adam telah diturunkan
ke dunia, terjadilah perubahan pada warna kulitnya. Sebagai peringatan,
yang masih tertinggal warnanya hanyalah pada kuku manusia. Oleh itu,
meskipun orang kulitnya hitam,tetapi warna kukunya adalah sama, iaitu putih kemerah-merahan. Dijadikan pada tubuh Adam ada sembilan rongga atau liang.
Tujuh buah liang dikepala,dan dua buah liang di bawah badan letaknya.

Tujuh buah letaknya adalah di:
1. Kepala : Dua liang mata, Dua liang telinga, Dua liang hidung dan
sebuah liang mulut.
2. Dibawah: Sebuah liang kemaluan dan liang dubur.

Dijadikan pula lima buah pancaindera:
1. Mata alat penglihatan
2. Hidung alat penghiduan
3. Telinga alat pendengaran
4. Mulut alat merasa manis, masin dan sebagainya.
5. Anggota tubuh lainya seperti kulit, telapak tangan, untuk
merasa halus, kasar dan sebagainya.

Setelah Roh masuk kedalam tubuh Adam :
Lalu roh itu masuk perlahan-lahan sehingga ke kepalanya yang
mengambil masa 200 tahun. Demikianlah Allah memberi kekuatan pada
Izrail untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam. Setelah roh
meresap ke kepala Adam, maka terjadilah otak dan tersusunlah
urat-urat sarafnya dengan sempurna. Kemudian terjadilah matanya
dan seketika itu matanya terus terbuka melihat dan melirik
kekiri, ke kanan dan kebawah dimana pada masa itu bahagian badannya
masih merupakan tanah keras. Dilihatnya kiri dan kanan para
malaikat yang sedang menyaksikan kejadian dia. Ketika itu dia
telah dapat mendengar para malaikat mengucapkan tasbih dengan suara
yang merdu dan mengasyikkan. Kemudian ketika roh sampai kehidungnya
lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka. Ketika itulah Allah ajarkan
padanya ucapan Alhamdulillah. Itulah ucapan Adam pertama kalinya
kehadrat Allah. Lalu Allah berkata :"Yarhamukallah" yang membawa
erti:"Semoga engkau diberi rahmat Allah". Oleh kerana itu jika orang
bersin, menjadi sunat mengucap "Alhamdulillah" dan orang yang
mendengarnya sunat pula mengucapkan "Yarhamukallah". Kemudian ketika
roh sampai pada dadanya, tiba-tiba saja ia mahu bangun. Padahal
sebahagian bawah badannya masih tanah dan keras. Disini menunjukkan
sifat manusia yang suka tergesa-gesa (tidak sabar). Sebagaimana
firman Allah SWT bermaksud: "Dan adalah manusia itu, suka tergesa-gesa".
(Al-Israk:11) Maka ketika roh itu sampai dibahagian perutnya, maka
terjadilah susunan isi perut dengan sempurna. Maka seketika itu
terasalah lapar. Kemudian terus roh itu meresap sampai ke seluruh tubuh,
tangan, kaki lalu terjadi darah daging dan tulang. Urat-urat berkulit
dengan sempurna, yang mana kulit itu kian lama kian cantik dan halus.
Begitulah proses kejadian-kejadian tubuh Adam. Setelah kejadian Adam
sempurna sebagai manusia, maka dialah merupakan makhluk manusia yang
pertama. Wajahnya cukup cantik, semua malaikat berasa kagum melihat
Adam yang begitu menawan. Kemudian Adam diarak oleh malaikat-malaikat
selama 100 tahun lalu diperkenalkan kepada seluruh penghuni dari langit
pertama hinggalah kelangit tujuh sebelum dibawa ke syurga tempat
mula-mula Adam dijadikan.

(Dipetik dari buku HIMPUNAN KISAH-KISAH MALAIKAT
disusun oleh Muhammad Isa Selamat)


RENUNGAN
Sesungguhnya Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha pencipta sekian
alam dan pencipta setiap kejadian. Bertaqwalah kita kepadaNya,
kerana pada AllahLah kita akan dikembalikan.

**Kita biasa dengar kisah nabi Yusuf a.s adalah seorang manusia yang cantik,
kacak, rupawan. Tapi yang paling cantik, kacak, dan rupawan didunia ialah
nabi Adam a.s. Ini kerana nabi Adam a.s, Allah sendiri yang cipta n bentuk
rupa nabi Adam a.s. berbeza dgn nabi Yusuf a.s yang lahir dari rahim seorang
ibu.Walaubagaimanapun, setiap makhluk ciptaan Allah ada kecantikannya
tersendiri.

Wednesday, June 11, 2008

DISEBALIK KEJADIAN MANUSIA

ASSALAMUALAIKUM... Bejumpa lagi kita dalam blog ni.Izinkan pakcik isi artikel kat sini yerk. pakcik nak minx izin drp ktua blogger ni, saudara firdaus anasfikri.

Kita selalu mendengar kisahnya Nabi Adam AS.Dan kita juga terlalu
tahu tentang kejadianya manusia itu adalah dari tanah. Tetapi apakah kita
tahu akan tanahnya itu? Apakah kita tahu akan prosesnya kejadian itu?
Mari kita baca kupasan yang sedikit ini, mudah-mudahan kita lebih mengetahui tentangnya dan Insyaallah dapatlah kita mempelajarinya bersama-sama.

Berpesan-pesanlah pada kebaikan dan berpesan-pesanlah pada
kesabaran. (Al-A'ssr)

BETAPA PAYAHNYA MALAIKAT-MALAIKAT MEMINTA TANAH DARI BUMI UNTUK
NABI ADAM AS (ABUL BASYAR/Bapa segala manusia)

Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril
supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta
Adam. Akan tetapi apabila beliau sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam kerana bumi kuathir Adam akan menjadi
maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Allah memberitahu bahawa ia
tidak dapat berbuat apa-apa apabila mendengar mendengar sumpah bumi.

Setelah itu, Allah memerintah malaikat Mikail. Jawapan bumi masih
sama lalu Allah memerintahkan malaikat Israfil dan jawapan bumi masih
tidak berganjak. Masing-masing kembali dengan jawapan yang hampa.
Akhirnya, Allah menyuruh malaikat Izrail turun ke bumi.
Kata Allah :
"Hai Izrail! Engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil
tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, jangan engkau
mundur. Katakan bahawa kerjamu atas perintah dan atas namaKu."

Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada
bumi, maka akhirnya bumi mengizinkan tanahnya diambil. Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah,kembalilah ia ke hadrat Allah.
Lalu Allah berfirman:
"Ya Izrail, pertama engkau yang Ku tugaskan mengambil tanah, dan kemudian di
belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut roh manusia."
Maka kuathirlah Izrail kerana bimbang akan dibenci oleh umat
manusia.
Lalu Allah berfirman lagi:
"Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu. Aku yang mengaturnya, dan
aku jadikan kematian mereka itu bersebab antaranya terbunuh,
terbakar, sakit dan sebagainya.

JENIS TANAH YANG DIGUNAKAN:
1. Tanah tempat bakal berdirinya Baitul Mugaddis
2. Tanah Bukit Tursina
3. Tanah Iraq
4. Tanah Aden
5. Tanah Al-Kautsar
6. Tanah tempat bakal berdiringa Baitullah
7. Tanah Paris
8. Tanah Khurasan
9. Tanah(Babylon)
10. Tanah India
11. Tanah syurga
12. Tanah Tha'if
Menurut Ibnu Abbas:
1. Kepala Adam dari tanah Baitul-Muqaddis
kerana disitulah berada otak manusia,dan disitulah
tempatnya akal.

2. Telinganya dari tanah Bukit Thursina,
kerana dia alat pendengar dan tempat menerima nasihat.

3. Dahinya dari tanah Iraq,kerana disitu tempat
sujud kepada Allah.

4. Mukanya dari tanah Aden, kerana disitu tempat
berhias dan tempat kecantikan.

5. Matanya dari tanah telaga Al-Kautsar, tempat
menarik perhatian.

6. Giginya dari tanah Al-Kautsar, tempat
memanis-manis.

7. Tangan kanannya dari tanah Kaabah, untuk mencari
nafkah dan kerjasama,sesama manusia.

8. Tangan kirinya dari tanah Paris, tempat
beristinjak

9. Perutnya dari tanah Babylon. Disitulah tempat
seks(berahi)dan tipudaya syaitan untuk menjerumuskan
manusia ke lembah dosa.

10. Tulangnya dari tanah Bukit Thursina, alat peneguh
tubuh manusia.

11. Dua kakinya dari tanah India, tempat berdiri dan
jalan.

12. Hatinya dari tanah syurga Firdaus, kerana
disitulah iman, keyakinan,ilmu,kemahuan dan sebagainya.

13. Lidahnya dari tanah Tha'if, tempat mengucap
Syahadat,bersyukur dan berdoakan kepada Tuhan.

Oklah setakat nilah dulu pakcik dapat tulis. Nanti ble pakcik tulis panjang2
Adik2 malas baca plak, lagi teruk tak baca langsung.....
kisah ni ade sambungannya.....

ASSALAMUALAIKUM WA RAHMATULLAHI WA BARAKATUH
WA JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRA...

Tarikh Lahir Anda

1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.

2. Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30
Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul dengannya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati oleh orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

3. Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk dimengertikan.

4. Tarikh Lahir pada 4 & 13
Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri. Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar pasangan. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.

5. Tarikh Lahir pada 5 & 17
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi. Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan. Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

6.Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

7. Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31
Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur. Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.

8. Tarikh Lahir pada 8 & 23
Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman- teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian. Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

9. Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21
Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

10. Tarikh Lahir pada 12 & 19
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi. Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukkan penampilannya. Dalam kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya. Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan. Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.

11. Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26
Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini. Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.

12. Tarikh Lahir pada 22 & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.

what Ur ColOur????ChEck It OuT

23 Disember hingga 1hb Januari - Merah
2 hingga 11hb Januari - Oren
12 hingga 24hb Januari - Kuning
25 Januari hingga 3hb Februari - Merah jambu
4 hingga 8hb Februari - Biru
9 hingga 18hb Februari - Hijau
19 hingga 29hb Februari - Perang
1 Februari hingga 10hb Mac - Aqua (Biru kehijauan)
11 hingga 20hb Mac - Lime
21 Mac - Hitam
22 hingga 31hb Mac - Ungu
1 hingga 10hb April - Biru
11 hingga 20hb April - Perak
21 hingga 30hb April - Putih
1 hingga 14hb Mei - Biru
15 hingga 24hb Mei - Emas
25 hingga 3hb Jun - Krim
4 hingga 13hb Jun - Kelabu
14 hingga 23hb Jun - Maroon
24 Jun - Kelabu
25 hingga 4hb Julai - Merah
5 hingga 14hb Julai - Oren
15 hingga 25hb Julai - Kuning
26 Julai hingga 4hb Ogos - Merah jambu
5 hingga 13hb Ogos - Biru
14 hingga 23hb Ogos - Hijau
24 Ogos hingga 2hb September - Perang
3 hingga 12hb September - Aqua (Biru kehijauan)
13 hingga 22hb September - Lime
23 September - Olive
24 September hingga 3hb Oktober - Ungu
4 hingga 13hb Oktober - Biru
14 hingga 23hb Oktober - Perak
24 Oktober hingga 11hb November - Putih
12 hingga 21hb November - Emas
22 November hingga 1hb Disember - Krim
2 hingga 11hb Disember - Kelabu
12 hingga 21hb Disember - Maroon
22 Disember - Teal Merah

Merah
Selalunya mereka yang mewakili warna merah yang garang ini seorang yang comel dan disayangi ramai. Kamu juga suka disayangi dan menyayangi. Kamu juga sentiasa ceria dan gembira namun kadangkala dilanda 'angin satu badan'! Teman/kekasih yang diingini ialah mereka yang mudah diajak berbincang dan boleh membuatkan dirinya rasa selesa bila berdampingan dengan mereka.

Krim
Ha! Kamu ini seorang yang suka bersaing dalam apa juga bidang yang kamu ceburi dan ingin berjaya. Tapi persaingan secara sihatlah. Kamu juga bersikap suka mendorong orang lain untuk mencapai apa yang diidamkan. Namun kamu cukup takut akan 'kehilangan' sama ada teman ataupun kekasih! Selain itu, sudah tentunya kamu seorang yang ceria selalu! Sebagai seorang kawan, kamu boleh dipercayai 100% dan setia pada janji. Dari segi percintaan, kamu amat berhati-hati dalam menjalinkan hubungan cinta dan tak mudah jatuh cinta hingga kamu rasakan menemui seseorang yang benar-benar kamu cintai! Ketika itu, kamu tak perlukan masa yang lama untuk melafazkan sayang!

Teal (warna kayu)
Bukan main lagi kamu ni yek! Tak kira lelaki ataupun perempuan, terlalu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan fizikal diri kamu. Kamu sering melakukan kesilapan dalam membuat keputusan lantaran sikap kamu yang suka sangat ambil mudah terhadap sesuatu masalah. Manakala dalam memilih pasangan, kamu bercitarasa cukup tinggi. Kamu tak akan pilih yang sebarangan saja! Kamu juga suka memerintah dan gemar orang lain menurut perintah kamu. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang peramah membuatkan diri kamu punya ramai teman.

Merah Jambu
Kamu akan berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga yang kamu lakukan serta suka menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang di sekelilingnya. Namun kamu sukar untuk dipenuhi keinginannya dan sering saja berprasangka buruk terhadap orang lain. Dari segi percintaan kamu mengimpikan percintaan yang penuh dengan keindahan semata.

Hijau
Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru dikenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata-kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!

Emas
Kamu seorang yang tahu apa yang kamu lakukan, yang mana betul dan silapnya. Kamu juga seorang yang mudah bergaul dengan sesiapa saja dan ceria serta tak suka bersedih biarpun pelbagai masalah yang menimpa. Dalam soal percintaan, kamu sukar berjumpa dengan orang benar-benar kamu sukai tapi sekali kamu menemuinya pasti tidak akan kamu lepaskan begitu saja. Bila sekali gagal, sukar untuk kamu jatuh cinta lagi untuk kali yang seterusnya dalam tempoh yang lama.

Kuning
Kamu seorang yang manis, tenang dan sopan. Sebab itulah kamu dipercayai oleh orang orang yang ada di sekeliling kamu. Selain itu, kamu juga lebih suka menguasai dalam sesebuah perhubungan termasuklah soal cinta. Kembang semangkuk hidung bila tiap kehendak kamu dituruti oleh si dia! Kamu juga mampu membuat keputusan yang tepat kerana fikiran kamu yang jauh ke depan. Tapi, jangan tak tahu. Kamu ni jiwang karat juga orangnya. Sentiasa saja berminta hal-hal yang romantik bersama si dia. Alahai!

Maroon
Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu-buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!

Oren
Syabas! Kamu ini jenis orang yang berani menanggung segala risiko atas tiap perbuatan yang kamu lakukan. Baguslah macam tu. Kata orang, berani buat beranilah tanggung. Kamu juga bijak mengambil hati orang-orang di sekeliling kamu dan ini membuatkan diri kamu disenangi ramai. Kamu punya matlamat tersendiri dalam hidup yang menjadi target kamu selama ini dan sanggup bersaing untuk berjaya. Menyentuh soal perhubungan, kamu sebenarnya seorang yang sukar untuk mempercayai orang lain tapi bila kepercayaan itu wujud, selamanya kamu akan percayakan dia! Begitu juga dalam perhubungan cinta. Bagi kamu, saling percaya itu amat penting!

Ungu
Amboi! Kamu ini gadis/jejaka misteri rupanya. Tak ramai orang yang dapat mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punya kedudukan dan agak stabil kewangan mereka.

Warna buah limau (Lime)
Sifat kamu yang tenang saja sepanjang masa amat dikagumi ramai. Tapi jangan tak tahu, kamu juga mudah rasa tertekan bila dilanda masalah. Selain itu, kamu boleh dikatakan agak cerewet juga kerana perkara-perkara kecil pun kamu amat prihatin! Pun begitu, kamu punya personaliti tersendiri yang membuatkan orang ramai menyukai diri kamu. Amboi! Kamu ini rupanya seorang kekasih yang kuat cemburu yek?

Perak
Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni. Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan. Bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap 'hard to get' untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.

Hitam
Kamu gemar kehidupan yang mencabar dan punya keberanian untuk melakukan apa saja. Sebab itulah, usah ada sesiapa yang cuba mencabar kamu kerana kamu ni kan pantang dicabar. Tapi kamu tak begitu gemarkan perubahan mendadak dalam hidup kamu. Namun sekali kamu membuat keputusan, ia sukar untuk diubah oleh orang lain. Kisah cinta kamu juga begitu mencabar dan perlukan banyak kesabaran jika inginkan perhubungan itu berkekalan. Belajarlah untuk bertolak ansur sikit!

Warna buah Zaiton (Olive)
Bagi kamu yang mewakili warna ini dikatakan seorang yang baik hati dan suka menolong orang lain. Sebab itu juga kamu tak sukakan keganasan. Kamu juga bijak menyesuaikan diri dengan teman-teman hingga membuatkan kamu menjadi 'favourite' di kalangan mereka. Sememangnya kamu seorang yang baik hati dan sentiasa ceria. Namun ingat, jangan terlalu percayakan orang lain membuta tuli. Dalam soal cinta, kamu cukup menenangkan hati si dia dan tak suka cari pasal!

Perang
Kamu seorang yang cukup aktif dan tak suka duduk diam saja. Pelbagai aktiviti yang dilakukan bagi memenuhi masa lapang. Sebagai seorang teman, kamu sentiasa menyokong tindakan positif teman-teman yang lain. Pun begitu, kamu sukar untuk didekati dan agak sombong jika tak boleh sesuaikan diri dengan seseorang. Dalam soal cinta, kamu mudah jatuh cinta. Tapi bila kamu sedar cinta kamu itu tidak berbalas, kamu cepat putus asa dan mengalah dengan mudah. Macam tu pulak? Seharusnya kamu perlu kikis sikap itu dan cuba berusaha untuk mengambil hati si dia. Mungkin 'rezeki' kamu untuk memilikinya nanti?

Kelabu
Kebanyakan mereka yang diwakili oleh warna Kelabu ini sangat menarik orangnya dan aktif. Kamu juga ingin diri kamu dikenali orang ramai dan menjadi kepantangan kamu pula sekiranya tidak dilayan dengan adil oleh sesiapa saja! Kamu juga seorang yang tidak gemar menyimpan apa juga perasaan di dalam hati dan lebih suka meluahkannya. Sesekali kamu oleh bersikap pentingkan diri sendiri. Namun kamu amat pandai menawan hati orang lain apatah lagi dengan sikap humor yang kamu miliki itu.

Biru
Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.

Biru Laut
Kamu mencintai diri dan kehidupan kamu sendiri melebihi segala-galanya. Bagi kamu, jika kamu tak sayangkan diri sendiri kamu siapa lagi? Kamu juga seorang yang berpersonaliti menarik hingga sering menjadi perhatian ramai. Selain itu, kamu juga berpandangan jauh untuk masa depan. Tapi berhati-hati dengan sikap pemarah kamu tu. Sekali kamu marah pada seseorang, sukar kamu nak melupakannya. Jadi, belajarlah memaafkan orang lain. Sebab itu juga kamu sering bertengkar dengan si dia. Mana taknya, ego sangat nak maafkan orang lain sedangkan kamu sendiripun ada melakukan kesilapan!

Putih
Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!

Biru kehijauan (Aqua)
Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain bosan. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain. Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam bercinta...! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak termakan diri!"

SYUKUR KEPADA ALLAH

ASSALAMUALAIKUM....
pakcik ucapkn kdp semua adik2 imtiaz,
pekabor semua? lama x dngar brite,
pakcik harap adik2 sekalian sihat2 n tekun ngan
study masing2. Alhamdulillah... pakcik tgok kputusan masing2
bagus2 belaka. Untung dpt jd cam adik2 ni...
pandai2 sume. Tapi ingat!! jgn gunakn nikmat yang ALLAH bg tu
ke arah jalan yang salah. Untuk menunjukkan kita syukur kepada ALLAH
x semestinya dan x memadai ngan ucap kalimah ALHAMDULILLAH...
sahaja tapi kita perlulah gunakannya ke arah jalan yang benar,
contoh perbuatan yang bleh menunjukkan kita bersyukur kpd ALLAH:

Otak/Minda : bkn shaja digunakan untuk menuntut ilmu dunia
tapi ilmu akhirat pun mesti dituntut, gunakn nikmat ini
untuk memajukn diri, keluarga, bangsa, negara n yang paling
penting pertahan n majukan ummat islam

Mata : melihat perkara2 yang elok, misalnya keindahan pemandangan yang ALLAH
cipta ini sperti pokok2, bukit-bukau, gunung-ganang, haiwan n bnyak
lg

Mulut : tuturkan kata2 yang indah dan sedap ddngar (halwa telinga), jgn
mengumpat, mencela, dan mencaci setiap makhluk ciptaan ALLAH

Tangan : gunakn untuk menolong orang, tidak kira orang islam atau orang bkn islam
yang penting setiap pertolongan yang kita beri hanyalah kerana ALLAH.
Jgnlah mengharapkan balasan drp orang yg kita tolong itu.
Mestilah ikhlas.

Itulah serba sedikit cara untuk menunjukkan kita ini bersyukur atas setiap nikmat yang ALLAH bagi pd kita. Ucap kalimah ALHAMDULILLAH itu memang betol tapi itu hanyalah datang dri mulut shja, jarang manusia sperti kita ini apabila ucap kalimah ALHAMDULILLAH hadir sekali dngan hati. Orang kafir pun bleh sebut. Jadi, sebagai muslim n muslimat sejati kita perlulah sertakn dengan perbuatan. Itulah beza n kelebihan yang ALLAH bagi kepada kita sbagai ummat islam berbanding orang kafir.
Ingat tu adik2!!! pakcik xnak kelebihan(otak yang cerdik) yang ALLAH bagi kepada adik itu dgunakn untuk membuat jahat n kemusnahn diri, keluarga, bangsa, negara n agama.

Setakat inilah dulu pakcik dpt tulis, klu pakcik ado masa terluang pakcik isikan lg blog adik2 ni ngan pelbagai cerita, maklumat n tazkirah. Sebenarnya dh lama pakcik x tulis artikel dlm blog ni. Dulu masa blog ni mula2 dbuat, pakcik selalu gak tulis...
Oklah, klu ado pape nak bg tau, bagilah komen. pakcik harap adik2 jaga diri leklok masa kat tmpat baru nanti, ingat pesan mak ayah, jgn lupa perintah ALLAH, SOLAT.

ASSALAMUALAIKUM WA RAHMATULLAHI WA BARAKATUH
WA JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRA........

Tuesday, June 3, 2008

Penajaan tambahan jpa

Permohonan Penajaan tambahan Pelajar Lepasan SPM 2007 yang mendapat 9A dan ke atas di Tingkatan 6, Pusat Matrikulasi dan Pusat Asasi/ IPTA dibuka mulai SEKARANG!!!...untk sesape y berminat gi la ke laman jpa....http://esila.jpa.gov.my/portaljpa.php ........tarikh tutup permohonan 14 jun 2008

Thursday, May 22, 2008

Result jpa n mara!

JPA:

1. Adli (science) (uk)
2. Aizat (engin) (uk)
3. Anuar (medic) (ireland)
4. Fareez (medic) (india)
5. Fido (engin) (jepun)
6. Husna (actuarial science) (us)
7. Mustaqim Basarudin (ict) (us)

MARA:

1. Shamim (medic)
2. Nazwan (engin)
3. Shahirah (indonesia)

p/s: kalo tau sesape lg bgtau lah ek.

Thursday, May 8, 2008

akhirnya ad gak rslt upu

ni dia result
agk lame nak kmpl mklmt tp nijela yg tau

UIA engine - Muhsin, Syahirah, Bazilah, Zafirahtulhusna, Hakim, Shamim, Ruzaini,
Latip
UIA medic - Aida, Anuar
UIA law - sazrah
UIA sains fizikal - Raihan, Anas, Mardhiah
UIA ekonomi n sains pengurusan - Jannah
UIA Tasawuf dan sains Islam ( mcm2 laa ) - Diyana
UITM - Fido, Faidi ( Dip. sivil engin ) Fareez ( sains UITM ), Acap, Adli, Afiq,
Amir Mimi ( Dip. Fisio ) , Izni ( Dip. Perakaunan ), Juni, Nad, Hab (diploma perniagaan), Aisyah Zin (engine)
UITM Nursing - Fatin, Kiah, Lyana Syahira, Ayu
USIM Syariah undang2 - Syida and Zulaikha
UM sains hayat - Asma, Ikhwan,
UM Pengajian Islam n sains - Adilah , Izat Shamim
UM Sains fizikal - Bob, Ayeesya,
UPM Haiwan dan penternakan - Annur
Universiti Malaysia Perlis - Hazwan n Rahman

Klu ad tambahan bgtau blogger k
tq

Saturday, May 3, 2008

Erti Menunggu Bagiku

Menunggu...
Hanya sedikit yang menganggapnya sebagai hal yang 'istimewa'. Dan bagiku, menunggu adalah istimewa kerana banyak manfaat yang boleh dikerjakan dan yang diperoleh hasil daripada menunggu. Membaca, menulis, diskusi ringan, atau hal lain yang bermanfaat.

Menunggu bisa juga dimanfaatkan untuk mengagungkan-Nya, melihat fenomena kehidupan di sekitar tempat menunggu, atau sekadar merenung kembali hal yang telah dilewati. Tapi bukan bererti melamun sampai berkhayal dengan fikiran kosong kerana hal yang sedemikian itu sangatlah berbahaya, bisa mengundang makhluk dari 'dunia lain' masuk ke dalam jiwa.

Banyak hal lain yang bisa kau lakukan saat menunggu
Percayalah bahawa tak selamanya bersendirian itu pedih
Pada masa penantian, kita sebenarnya harus lebih produktif
Walaupun waktu kita masih banyak terluang
Belum terikat dengan kehidupan rumah tangga
Tapi waktu untuk kita membantu ummat harus lebih banyak
Kerana permasalahan ummat saat ini pun semakin banyak
Persoalan yang mendera bangsa ini kian banyak dan kian rumit
Ukhtiku...
Di mana pun engkau sekarang, janganlah gundah, janganlah gelisah
Telah kulihat warkahmu dan aku mengerti,
Karena jalan ini masih panjang
Banyak hal yang menghadang
Hatiku pun melagu dalam nada angan
Seolah sedetik tiada tersisakan
Resah hati tak mampu kuhindarkan
Tentang sekelibat bayang, tentang sepenggal masa depan
Terkikis dari panjang jalan perjuangan, hanya kerana sebuah kegelisahan
Lebih baik mempersiapkan diri sebelum mengambil keputusan
Keputusan besar untuk datang kepadamu

Ukhtiku...
Jangan menangis, jangan bersedih, hapus keraguan di dalam hatimu
Percayalah pada-Nya, Yang Maha Pemberi Cinta,
bahawa ini hanya liku hidup yang pasti berakhir
Yakinlah...saat itu pastikan tiba
Tak usah kau risau kerana makin memudarnya kecantikanmu
Kerana kecantikan hati dan iman yang dicari
Tak usah kau resah kerana makin hilangnya aura keindahan luarmu
Karena aura keimananlah yang utama
Itulah auramu yang memancarkan cahaya syurga,
merasuk dan menembus relung jiwa
Wahai perhiasan terindah...
Hidupmu jangan kau pertaruhkan, hanya karena kau lelah menunggu. Apalagi hanya demi sebuah pernikahan. Karena pernikahan tak dibangun dalam sesaat, tapi ia bisa hancur dalam sedetik. Seperti Kota Iraq yang dibangun berpuluh tahun, tapi bisa hancur dalam waktu sekian hari.

Jangan pernah merasa, hidup ini tak adil
Kita tak akan pernah bisa mendapatkan semua yang kita inginkan dalam hidup
Pasrahkan keinginanmu sedalam qalbu, pada tahajjud malammu
Bariskan harapmu sepenuh rindumu, pada istikharah di shalat malammu
Pulanglah pada-Nya, ke dalam pelukan-Nya
Jika memang kau tak sempat bertemu diriku,
sungguh...itu kerana dirimu begitu mulia, begitu suci
Dan kau terpilih menjadi Ainul Mardhiyah di jannah-Nya

Ukhtiku...
Perancangan Allah adalah yang terbaik
Dan itu pula yang telah direncanakan untuk kita
Karena Dia sedang mempersiapkan kita untuk lebih matang,
meredah hari esok seperti yang kita harapkan
Untuk kembali membangunkan peradaban hidup

Ukhtiku...
Apa khabar kau disana?
Tetap bertahanlah kau disana...
Bila waktu itu telah tiba,
kenakanlah mahkota itu,
kenakanlah gaun indah itu...
Masih banyak yang harus kucari, untuk bahagiakan hidup kita nanti...

Ukhtiku...
Malam ini terasa panjang dengan air mata yang mengalir
Hatiku terasa kelu dengan derita yang mendera,
kutahan derita malam ini sambil menghitung bintang
Cinta membuat hati terasa terpotong-potong
Jika di sana ada bintang yang menghilang,
mataku ligat mencari bintang yang datang


Ku mulai hariku dengan tasbih, tahmid dan shalawat
Dan mendoakanmu agar kau selalu sihat, bahagia,
dan mendapat yang terbaik dari-Nya
Dengan mengikuti jejak-jejak hatimu, ada erti ku telusuri hidup ini


Ukhtiku...
Saat ini ku hanya bisa mengagumimu,
Dan tetaplah berharap, terus berharap
Jangan pernah berhenti berharap,
Karena sebuah harapanlah yang membuatkan kita tetap hidup

Hanya kepadaNya aku memohon
Telah lama kupanjatkan hajat hati
Meski sulit, harus kudapatkan
Jika tidak kudapat di dunia...
Kan kukejar sang Ainul Mardhiyah yang menanti di syurga

Waktu pun terus berlalu dan aku kian mengerti...
Apa yang akan ku hadapi
Dan apa yang harus kucari dalam hidup
Kurangkai sebuah tulisan sederhana ini,
untuk dirimu yang bijaksana
Aku goreskan syair sederhana ini,
untuk dirimu yang sentiasa dalam doaku
Semoga Allah kekalkan nikmat ini bagiku dan bagimu.

p/s : Hadiah khas untuk sesiapa yang gundah gulana dek bahana CINTA manusia.Adakah ini jalan terbaik dalam hidup anda? Cinta Allah adalah yang hakiki. Kuhempaskan keegoan diri, kurembeskan lelehan air mata sebagai tanda cintaku padaMU Ya Rabb.

Thursday, May 1, 2008

ETIKA PERGAULAN DAN BATAS PERGAULAN DI ANTARA LELAKI DAN WANITA MENURUT ISLAM.

1.Menundukkan pandangan: ALLAH memerintahkan kaum lelaki untuk menundukkan pandangannya, sebagaimana firman- NYA;
Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya. (an- Nuur: 30)

Sebagaimana hal ini juga diperintahkan kepada kaum wanita beriman, ALLAH berfirman;
Dan katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya. (an- Nuur: 31)

2.Menutup Aurat; ALLAH berfirman;
dan jangan lah mereka mennampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya. (an-Nuur: 31)

Juga Firman-NYA; Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri- isteri orang mukmin: Hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (an-Nuur: 59).

Perintah menutup aurat juga berlaku bagi semua jenis. Dari Abu Daud Said al-Khudri r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seseorang lelaki memandang aurat lelaki, begitu juga dengan wanita jangan melihat aurat wanita.

3.Adanya pembatas antara lelaki dengan wanita; Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum yang berbeza jenis, harus disampaikan dari balik tabir pembatas. Sebagaimana firman-NYA;
Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka mintalah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)

4.Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki Dan Perempuan; Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim) Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya. (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)

5.Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan): Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya ketika berbicara selain kepada suaminya. Firman ALLAH SWT;
Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al-Ahzaab: 32)

Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)

6.Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis; Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata; Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir) Berkata Syaikh al-Abani Rahimahullah; Dalam hadis ini terdapat ancaman keras terhadap orang- orang yang menyentuh wanita yang tidak halal baginya. (Ash-Shohihah 1/448) Rasulullah SAW tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam saat-saat penting seperti membaiat dan lain- lainnya. Dari Aishah berkata; Demi ALLAH, tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun saat membaiat. (Hadis Riwayat Bukhari)

Inilah sebahagian etika pergaulan lelaki dan wanita selain mahram, yang mana apabila seseorang melanggar semuanya atau sebahagiannya saja akan menjadi dosa zina baginya, sebagaimana sabda Rasulullah SAW; Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya ALLAH menetapkan untuk anak adam bahagiannya dari zina, yang pasti akan mengenainya. Zina mata dengan memandang, zina lisan dengan berbicara, sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan- angan, lalu farji yang akan membenarkan atau mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim & Abu Daud) Padahal ALLAH SWT telah melarang perbuatan zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati kepada perbuatan zina. Sebagaimana Firman- NYA;
Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan jalan yang buruk. (al-Isra: 32)

manusia itu dijadikan untuk saling menasihati antara satu sama lain.

Tuesday, April 29, 2008

KPLSPM

tuk sesape yg nak jadi cikgu,,,,bley la semak panggilan temuduga kursus perguruan lepasan ijazah(KPLSPM) skang gak...!!!tekan je link ni...http://apps.emoe.gov.my/kplspm/
pastu letak no. IC...n tunggu..pastu kuar la result die...

Wednesday, April 23, 2008

WAKTU2 MUSTAJAB BERDOA

Selain usaha dan tawakal, doa ialah satu-satunya cara untuk mencapai sesuatu hajat. Ada waktu-waktu tertentu paling mustajab untuk berdoa kepada ALLAH s. w. t. Di antaranya ialah:-

- Semasa Lailatul-Qadar.
- Ketika hujan turun.
- Ketika memulakan dan setelah selesai solat.
- Ketika menghadapi barisan musuh di medan peperangan.
- Di tengah malam.
- Di antara azan dan iqamah.
- Ketika sujud dalam solat.
- Ketika iktidal akhir dalam solat.
- Ketika khatam (tamat) membawa 30 Juz al-Quran.
- Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga akhir (waktu sahur).
- Malam Jumaat dan sepanjang hari Jumaat kerana mengharapkan bersua dengan saat ijabah (diperkenankan doa) yang terletak di antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.
- Di antara waktu zuhur dan asar dan antara waktu asar dan maghrib.

Amalkan banyak berdoa dan yakin dengan keputusan Allah. InsyaAllah akan dimakbulkan doa hamba2nya yang beriman.